Вісник НАН України. 2014. № 12. С. 9-14.

ІЗ ЗАЛИ ЗАСІДАНЬ ПРЕЗИДІЇ НАН УКРАЇНИ
29 жовтня 2014 року

Щодо перспектив одержання і використання синтез-газу з вугільної сировини України (доповідач – академік НАН України Б.І. Бондаренко)

Синергетичні підходи до оцінки структури, розвитку і стійкості біотопів та проблеми прогнозування їх змін (доповідач – член-кореспондент НАН України Я.П. Дідух)

Про нагородження відзнаками НАН України та Почесними грамотами НАН України і Центрального комітету профспілки працівників НАН України (доповідач – член-кореспондент НАН України В.Л. Богданов)

Кадрові та поточні питання

Перед початком засідання Президії НАН України 29 жовтня 2014 р. начальник управління охорони здоров’я Адміністрації Державної прикордонної служби України генерал-майор медичної служби Валентин Григорович Волоха за дорученням Голови Держприкордонслужби України генерал-лейтенанта В.О. Назаренка висловив щиру вдячність Національній академії наук України за благодійні внески, перераховані за заявами членів Академії, в сумі близько 1,2 млн грн на лікування та реабілітацію поранених прикордонників – учасників АТО. Він наголосив, що надана членами НАН України допомога пораненим бійцям є виявом високої моральності та особистої відповідальності і сприяє впевненості учасників АТО у постійній підтримці їх з боку суспільства. Генерал В.Г. Волоха вручив академіку НАН України Б.Є. Патону офіційну Подяку та Символ Державної прикордонної служби України.

На засіданні Президії HAH України члени Президії HAH України та запрошені заслухали наукову доповідь директора Інституту газу НАН України академіка НАН України Бориса Івановича Бондаренка на тему «Щодо перспектив одержання і використання синтез-газу з вугільної сировини України» (див. доповідь). У доповіді йшлося про перспективи реалізації міжнародного інвестиційного проекту «Високотехнологічний комплекс виробництва моторного палива з вугілля», який на першому етапі виконання передбачає створення в Україні промислового виробництва синтетичного моторного палива із синтез-газу за методом Фішера – Тропша. При цьому синтез-газ отримують у процесі парокисневої газифікації кам’яного вугілля як вітчизняного видобутку, так і імпортованого. На наступних етапах реалізації проекту планується створити буровугільний добувний комплекс та промислове виробництво синтетичного моторного палива за вдосконаленими технологіями. Повний текст (PDF)