Вісник НАН України. 2014. № 12. С. 49-52.

ПЛІДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО НАН УКРАЇНИ,
КБ «ПІВДЕННЕ» ТА МІЖНАРОДНОЇ АКАДЕМІЇ АСТРОНАВТИКИ

Розширене засідання Координаційної ради з організації спільних робіт
КБ «Південне» і наукових установ НАН України та спільне засідання НАН України і МАА

6 листопада 2014 р. у приміщенні Президії НАН України відбулося розширене засідання Координаційної ради з організації спільних робіт ДП «КБ «Південне» і наукових установ Національної академії наук України та Українського регіонального відділення Міжнародної академії астронавтики.

У розширеному засіданні Координаційної ради з організації спільних робіт ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» та наукових установ Національної академії наук України, а також у спільному засіданні НАН України та Міжнародної академії астронавтики (МАА), що відбулося 6 листопада 2014 р. в Києві у приміщенні Президії НАН України, взяли участь президент НАН України академік НАН України Б.Є. Патон; радник Президента України – директор Національного інституту стратегічних досліджень академік НАН України В.П. Горбулін; регіональний секретар МАА, член опікунської ради МАА, Генеральний конструктор – Генеральний директор КБ «Південне» академік МАА О.В. Дегтярев; професор Римського університету, член опікунської ради МАА академік МАА Філіппо Граціані (Filippo Graziani); віце-президент НАН України академік НАН України А.Г. Наумовець, голова Ради з космічних досліджень академік НАН України, академік МАА Я.С. Яцків; ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України М.З. Згуровський, в.о. головного вченого секретаря НАН України член-кореспондент НАН України В.Л. Богданов, представники наукових установ НАН України, Державного космічного агентства України, КБ «Південне», МАА, підприємств та навчальних закладів України.

Під час засідання Координаційної ради присутні заслухали доповіді Генерального конструктора – Генерального директора КБ «Південне» О.В. Дегтярева, віце-президента НАН України академіка А.Г. Наумовця, керівників постійно діючих робочих груп за напрямами спільних досліджень. У виступах основну увагу було приділено стану виконання Плану спільної науково-дослідної діяльності КБ «Південне» та наукових установ НАН України на 2014 рік і окреслено коло завдань на 2015 р. Було наголошено, що форма співпраці КБ «Південне» і НАН України в рамках Генеральної угоди від 2012 р. про співробітництво в галузі створення ракетно-космічної техніки повністю підтвердила свою ефективність. Значно зросли обсяги фінансування спільних досліджень з боку КБ «Південне», у поточному році воно становило 10 млн грн. У 2014 р. отримано низку важливих результатів, серед яких слід відзначити одержання експериментальних даних щодо фізико-механічних і теплофізичних властивостей термонавантажених матеріалів у широкому діапазоні робочих температур; проведення проектних досліджень з розроблення детонуючих подовжених зарядів для розрізання відсіку корисного навантаження в польоті; створення багатофункціональних покриттів із радіопоглинальними властивостями; розроблення оптимальних алгоритмів класифікації змінних зображень для датчика зовнішньої інформації та багато інших. Повний текст (PDF)