Вісник НАН України. 2015. № 1. С. 104-107.

МУРОВСЬКА Анна Валеріївна –
кандидат геологічних наук, науковий співробітник
Інституту геофізики  ім. С.І. Субботіна  НАН України

МОЯ НАЙБІЛЬША ЛЮБОВ – ГЕОЛОГІЯ
До 80-річчя члена-кореспондента НАН України О.Б. Гінтова

22 січня 2015 р. виповнюється 80 років видатному українському геофізику, лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки, доктору геолого-мінералогічних наук, професору, члену-кореспонденту НАН України Олегу Борисовичу Гінтову.

У дитинстві він захоплювався математикою і фізикою. Його зачаровувала логіка цифр і формул, упорядкованість, а отже, краса і вічність світу. Він був розумним, задумливим хлопчиком, вірив у істину й науку. Але час вплітав свої нитки у тканину його життя. Сталінські репресії не обминули й родину Олега, і його, медаліста, не прийняли на фізичний, а потім і механіко-математичний факультети Київського університету з огляду на анкетні дані. Зглянувшись над розчарованим хлопцем, його взяли на геологію... через недобір. Юний студент був не в захваті від ботаніки та зоології, які довелося вивчати на першому курсі, а геологія тоді здавалася йому чимось на зразок художньої літератури. Але доля знов усміхнулася йому, і в групі геофізиків звільнилося місце. Слово «фізика», як і раніше, звучало для Олега, наче дивовижна музика, і навіть префікс гео- не потьмарював його щастя. Природно, університет він закінчив з відзнакою.

Йому пощастило і з професійним вибором. Той час був періодом розквіту геології і геофізики. Після закінчення університету Гінтов одразу поринув у кипучу виробничу атмосферу. З 1957 по 1973 р. він пропрацював інженером, старшим геофізиком Криворізької і Побузької геофізичних партій, а пізніше і начальником тематичної партії Київської геофізичної експедиції. На виробництві молодий фахівець пройшов добру геофізичну школу під керівництвом відомих геофізиків Г.К. Кужелова, З.О. Крутиховської, В.Б. Соллогуба, Т.Н. Симоненко, Г.С. Бутакова, К.Ф. Тяпкіна, С.Я. Шерешевської. Доленосною виявилася також його співпраця з такими видатними геологами, як А.Н. Козловська, М.М. Доброхотов, А.Я. Древін, лауреати Ленінської премії М.Т. Вадимов, Ю.Б. Басс, Г.Г. Виноградов і багато інших. Завдяки цій творчій взаємодії О.Б. Гінтов усвідомив, що пізнання геологічних закономірностей неможливе без польового вивчення природних об’єктів. З перших років роботи він не зраджує принципу «Вір очам своїм» і донині щороку знаходить час і сили для польових експедицій.  Повний текст (PDF)