Вісник НАН України. 2014. № 7. С. 60-64.

ЧИСТІ ВУГІЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ — ШЛЯХ ДО ЕНЕРГЕТИЧНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
Семінар-звіт за проектом «Демонстрація, ознайомлення та застосування в Україні
чистих вугільних технологій та технологій уловлювання та складування вуглецю»)

22 травня 2014 р. у Великому конференц-залі НАН України відбувся заключний семінар-звіт, присвячений обговоренню результатів виконання проекту «Демонстрація, ознайомлення та застосування в Україні чистих вугільних технологій та технологій уловлювання та складування вуглецю». Проект виконувався науковцями Інституту вугільних енерготехнологій НАН України за грантом Європейського Союзу.

Мета проекту полягала в демонстрації, застосуванні та поширенні в Україні чистих вугільних енерготехнологій. Впровадження таких технологій у вітчизняну енергетику дає змогу зменшити витрати енергетичного вугілля і значно знизити викиди шкідливих речовин та парникових газів у навколишнє середовище. Цей проект тривав з 1 січня 2011 р. по 30 червня 2014 р. і виконувався Інститутом вугільних енерготехнологій НАН України за грантом Європейського Союзу. У семінарі взяли участь представники Національної академії наук України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, генеруючих компаній та електростанцій, проектних та конструкторських організацій, Представництва Європейського Союзу в Україні, громадських організацій, наукових установ та засобів масової інформації.

У виступі заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Вадима Юрійовича Улиди йшлося про стратегічну важливість виконання цього проекту для подальшого розвитку нашої держави. Україна має великі поклади вугілля, і цей ресурс потрібно активно використовувати на заміну природному газу. Більшу частину наявних в Україні об’єктів електроенергетики і тих, що будуються, розраховано саме на спалювання вугілля. Тому забезпечення ефективності використання цього природного ресурсу, застосування екологічно чистих технологій уловлювання та складування вуглецю є ключовим завданням вітчизняної енергетики. Більш того, за словами В.Ю. Улиди, сьогодні частка природного газу в балансі українських ТЕС скоротилася до мінімуму. Нині Уряд вживає всіх заходів з метою заміни газу на теплоенергоцентралях та в комунальному господарстві країни. Ситуація ускладнюється тим, що більшість енергоблоків в Україні вже відпрацювали свій ресурс і потребують реконструкції. «Дуже важливо, щоб під час реконструкції і модернізації наявних теплових енергоблоків використовувалися саме сучасні технології, які можуть забезпечити як ефективність використання вугілля, так і виконання вимог європейських директив щодо екологічних норм», – підкреслив заступник міністра. Повний текст (PDF).