Вісник НАН України. 2015. № 1. С. 108-111.

КОТВІЦЬКА Алла Анатоліївна –
доктор фармацевтичних наук, професор,
перший проректор Національного фармацевтичного університету

ПІВСТОЛІТТЯ В ІМ’Я ФАРМАЦЕВТИКИ
До 75-річчя члена-кореспондента НАН України В.П. Черних

5 січня 2015 р. виповнюється 75 років ректору Національного фармацевтичного університету, лауреату Державної премії України, доктору фармацевтичних наук, доктору хімічних наук, професору, члену-кореспонденту НАН України Валентину Петровичу Черних. 2015 рік знаменний для Валентина Петровича ще й тим, що минає 50 років його науково-педагогічної та громадської діяльності і 35 років на посаді ректора.

Півстоліття життя Валентин Петрович Черних віддав служінню благородній місії – реформуванню вищої фармацевтичної освіти та фармацевтичної галузі України. Він присвятив себе підготовці фахівців-фармацевтів, наукових і науково-педагогічних кадрів, перебудові та реорганізації Національного фармацевтичного університету (НФаУ) – головного фармацевтичного вищого навчального закладу України, історія якого розпочалася в далекому 1805 році. Фармацевтичний вищий навчальний заклад В.П. Черних обрав ще змолоду. Він пройшов шлях від студента, аспіранта, асистента, доцента, професора, завідувача кафедри, декана, проректора з навчальної роботи до ректора НФаУ, який очолює з 1980 року. Заслугою Валентина Петровича є те, що під його керівництвом Харківський фармацевтичний інститут пройшов складні етапи реорганізації від невеликого, маловідомого інституту до Національного фармацевтичного університету. Такий статус означає, що заклад відповідає найвищим державним і міжнародним стандартам.

Сьогодні колектив Університету налічує понад 20 тисяч співробітників і студентів. Під керівництвом видатного організатора Харківський фармацевтичний інститут, у якому навчалося 1600 студентів за однією спеціальністю «Фармація» і працювало 6 докторів та 73 кандидати наук, виріс в унікальний науково-освітній комплекс, де нині навчається 17 500 студентів за 14 спеціальностями і здійснюють науково-педагогічну діяльність 110 докторів та 500 кандидатів наук, середній вік яких становить 45 років. Варто зазначити, що завдяки зусиллям Валентина Петровича у 1991 р. Харківський фармацевтичний інститут був одним із перших серед 900 вищих навчальних закладів, який отримав статус акредитованого на союзному рівні. У 1999 р. у першій п’ятірці ВНЗ України він набув статусу національного, став другим таким вищим навчальним закладом у м. Харкові. Повний текст (PDF).