Вісник НАН України. 2015. № 4. С. 124.

80-річчя академіка НАН України В.І. СТАРОСТЕНКА

Відомий учений у галузі геофізики, доктор фізико-математичних наук, професор, двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, академік НАН України Віталій Іванович Старостенко народився 13 квітня 1935 р. в Києві. У 1958 р. закінчив Київський державний університет ім. Т.Г. Шевченка. У 1961–1964 рр. навчався в аспірантурі Інституту геофізики АН УРСР. У 1966 р. захистив кандидатську, а в 1977 р. – докторську дисертацію. У 1975 р. його було призначено заступником директора Інституту геофізики АН УРСР з наукових питань, а наступного року ще й завідувачем відділу глибинних процесів Землі і гравіметрії. З грудня 1991 р. Віталій Іванович очолює Інститут геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України. Упродовж 1978–1988 рр. – заступник академіка-секретаря, а в 1988–2004 рр. – академік-секретар Відділення наук про Землю НАН України.

Наукова діяльність В.І. Старостенка пов’язана з теорією інтерпретації потенційних полів; проблемою створення автоматизованих систем оброблення та інтерпретації на ЕОМ гравіметричних і магнітометричних даних; теорією та методикою розв’язання некоректно поставлених задач геофізики; проблемою побудови густинних моделей кори і верхньої мантії Землі. Він – автор понад 700 наукових праць, виданих в Україні, Росії, Великій Британії, Китаї, Німеччині, США, Франції та багатьох інших країнах. Віталій Іванович є головним редактором наукового «Геофизического журнала». Він виховав і дав путівку у велику науку численним учням, які захистили кандидатські й докторські дисертації і успішно працюють в Україні, Росії, Вірменії, Канаді та Гвінеї.

В.І. Старостенка нагороджено орденами «Знак Пошани» і «За заслуги» ІІІ ступеня, грамотами Верховної Ради України, відзнакою НАН України «За наукові досягнення», пам’ятною медаллю ім. академіка М.О. Садовського. Йому присуджено Премію Кабінету Міністрів України.