Вісник НАН України. 2013. №1. С. 96–97

80-річчя академіка НАН України Ю.Р. Шеляга-Сосонка

Юрій Романович Шеляг-Сосонко народився 10 січня 1933 р. У 1956 р., закінчивши Чернівецький державний університет, був зарахований старшим лаборантом на кафедру ботаніки цього закладу. Після навчання в аспірантурі Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного АН УРСР (1959–1962) Ю.Р. Шеляг-Сосонко залишився в Інституті на посаді молодшого наукового співробітника. У 1966 р. він став старшим науковим співробітником, а в 1972 р. – завідувачем відділу геоботаніки, упродовж 1979–1984 рр. був заступником директора з наукової роботи; нині Юрій Романович – головний науковий співробітник відділу геоботаніки та екології. У 1964 р. він захистив кандидатську, а в 1972 р. – докторську дисертацію, у 1983 р. здобув звання професора. У 1976 р. Ю.Р. Шеляга-Сосонка обрано членом-кореспондентом, а в 1990 р. – академіком НАН України.

Наукову діяльність Ю.Р. Шеляг-Сосонко розпочав іще під час роботи в Чернівецькому державному університеті: протягом майже трьох років він упорядковував гербарій Університету, брав участь у ботанічних експедиціях під керівництвом відомого ботаніка І.В. Артемчука.

З ім’ям Юрія Романовича пов’язані глибокі дослідження основних проблем теорії геоботаніки і класифікації рослинності, районування, картографування, асоційованості видів, еволюції рослинного покриву. Розроблено теорію формування ценопопуляційної структури видів, а також класифікації видових і популяційних фітоценотипів. Висунуто й обґрунтовано ідею створення фітоценогенетичної класифікації рослинності на основі історичних світ, еколого-ценотичних груп і фітогенних комплексів, закладено основи еволюційно-ценотичного вивчення формацій рослинності в межах усього їхнього ареалу.

Основну увагу Ю.Р. Шеляг-Сосонко приділяє дослідженню лісів. Він довів, що ліси забезпечують головні модуси екзистенційних і духовних цінностей, виробництво промислових товарів і продовольчих продуктів, захист ґрунтів і гідроресурсів, регуляцію клімату і водного стоку. Юрій Романович – провідний знавець неморальних лісів Європи. З 1976 р. він очолює роботи з геоботанічного вивчення широколистяних лісів України, а з 1985 р. – Європейської частини Росії та Північного Кавказу. Ю.Р. Шеляг-Сосонко був керівником і виконавцем розділу «Широколистяні ліси Східної Європи» Міжнародної програми «Карта рослинності Європи».

У публікаціях останніх років Юрій Романович стверджує, що майбутнє цивілізації визначається саме станом лісів з огляду на їхню загальнопланетарну функцію в умовах перетину й колізії екологічних, економічних і соціально-етнічних інтересів людства. Тому збереження і стале використання лісів мають першорядне значення для підтримання динамічної екологічної рівноваги в Україні. Ю.Р. Шеляг-Сосонко відстоює необхідність відмови від утилітарної і переходу до еколого-соціальної політики господарювання в лісах.

Здійснено логіко-методологічний і теоретичний аналіз сучасної геоботаніки як цілісної системи знання про рослинний покрив. Уперше в практиці заповідної справи запропоновано системний метод оцінювання раритетних фітоценозів, принципи їх виділення. На базі цих досліджень під керівництвом Юрія Романовича видано серію монографій, присвячену заповідникам України, а також першу в світі Зелену книгу України, ідеї якої співзвучні прийнятій пізніше Конвенції про біорізноманіття. Він автор другого видання Зеленої книги, підготовленого відповідно до постанови Кабінету Міністрів України (2002), – офіційного державного документа, у якому зведено відомості про сучасний стан рідкісних, таких, що перебувають під загрозою зникнення, і типових природних рослинних угруповань, які підлягають охороні. Повний текст