Вісник НАН України. 2014. № 5. С. 27-30.

ЖУЛИНСЬКИЙ Микола Григорович –
академік НАН України, директор
Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України

ПРО ЗАХОДИ НАН УКРАЇНИ З ВІДЗНАЧЕННЯ 200-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Т.Г. ШЕВЧЕНКА

Вельмишановний Борисе Євгеновичу!
Високодостойне наукове товариство!

У доповіді нашого президента Бориса Євгеновича Патона було зроблено особливий акцент на відзначенні 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Це унікальна подія в історії не лише нашої держави, а й усього світу.

У мене в руках ось така невеличка книжечка – факсимільне видання «Кобзаря» 1840 року. 26-річний Тарас Шевченко з допомогою своїх земляків-українців – Євгена Гребінки, Петра Мартоса видав тоді першу свою книжку, в якій усього 8 поезій. Ніхто в ті часи не міг навіть на мить уявити, яку славу принесе Шевченкові та українському слову той маленький «Кобзар». У мене в руках факсимільне видання, оригінал якого зберігається у відділі рукописів Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України. Саме з оцих восьми поезій і розкрилився поетичний геній Великого Кобзаря.

Інститут літератури імені Тараса Шевченка в цьому році завершив унікальний науковий проект – Шевченківську енциклопедію в 6 томах. Це була надзвичайно складна робота, адже уявіть собі, перший том налічує 1137 статей, другий – 1081, і так кожен том – понад тисячу статей. А всю інформацію, яка пов’язана із Шевченком, з дослідженням його творчості, увічненням пам’яті, неможливо було вмістити навіть у ці 6 томів. Прикро, що тираж цього видання мізерний – всього 2 тис. примірників. Крім того, наш Інститут літератури разом з Інститутом мистецтвознавства, фольклористики і етнології ім. М.Т. Рильського та Національним музеєм Тараса Шевченка завершили академічне видання творів Шевченка в 12 томах. Цей унікальний проект – перше повне зібрання творів Шевченка, яке охоплює всю відому на сьогодні творчу спадщину геніального поета і художника.

Коли ми сьогодні вшановуємо 200-річчя національного генія і пророка, я не можу не наголосити у присутності Віце-прем’єр-міністра України, Голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти на найболючішому, досі не вирішеному питанні: рукописи Шевченка й донині зберігаються в неналежному стані. І вже 20 років особисто Борис Євгенович Патон, Президія НАН України звертаються до всіх урядів з проханням почати будівництво спеціального архівосховища для збереження не тільки величезної рукописної спадщини Шевченка, оскільки фонди Інституту літератури ім. Шевченка нараховують більше 110 тис. одиниць збереження. Повний текст (PDF).