Вісник НАН України. 2015. № 6. С. 3–5.

IX ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ НАУКИ

19–21 травня 2015 р. відбувся IX Всеукраїнський фестиваль науки. Цього року урочисте відкриття Фестивалю проходило в приміщенні Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України. У рамках заходу діяла виставка-презентація наукових розробок установ Національної академії наук України, було представлено науково-дослідні роботи членів Малої академії наук України та учнів середніх навчальних закладів м. Києва.

Всеукраїнський фестиваль науки було започатковано в 2007 р. З цього часу щороку Національна академія наук України спільно з Міністерством освіти і науки України, Малою академією наук України, галузевими академіями наук України, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Національним технічним університетом України «КПІ» проводить у всіх обласних і районних центрах країни різноманітні за формою та змістом заходи, розраховані на різні категорії учасників, – дні відкритих дверей, популярні лекції провідних вітчизняних та іноземних учених, екскурсії до лабораторій і музеїв, круглі столи, презентації інноваційних розробок, виставки, стендові доповіді, відеолекторії, демонстрації науково-популярних фільмів, наукові уікенди, «зелені» лабораторії, захопливі квести тощо.

Головною метою Фестивалю науки в Україні є популяризація в суспільстві наукових знань, формування позитивного ставлення громадськості до науки, залучення до наукової діяльності талановитої молоді. До організації і проведення Фестивалю постійно долучаються громадські організації та дипломатичні представництва іноземних держав. Цього року вже традиційно головними партнерами були Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні та Французький культурний центр. За їх підтримки було проведено конференції, присвячені квантовій фізиці, науковим реформам, охороні навколишнього середовища, а також презентовано серію документальних і мультиплікаційних фільмів. Ще одним партнером цьогорічного Фестивалю стала громадська організація «Фонд "Відкрита політика"», спільно з якою було проведено пізнавальні майстер-класи народних умільців та «зелені» лабораторії для молодих учених. Загалом у рамках IX Всеукраїнського фестивалю науки по всій Україні відбулося понад 1000 заходів. Повний текст (PDF)