Вісник НАН України. 2014. № 3. С. 8–12.

ІЗ ЗАЛИ ЗАСІДАНЬ ПРЕЗИДІЇ НАН УКРАЇНИ
29 січня 2014 року

Про підсумки виконання цільової комплексної програми наукових досліджень НАН України «Модернізація радіотелескопа УТР-2 і перспективний розвиток декаметрової радіоастрономії в Україні» (доповідач — академік НАН України О.О. Коноваленко)

Про участь установ НАН України у виконанні державних ювілейних заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка та 150-річчя від дня його перепоховання (доповідач — академік НАН України М.Г. Жулинський)

Про нагородження відзнаками НАН України та Почесними грамотами НАН України і Центрального комітету профспілки працівників НАН України (доповідач — академік НАН України В.Ф. Мачулін)

Кадрові та поточні питання

Перед початком засідання Президії НАН України 29 січня 2014 р. академік НАН України Б.Є. Патон вручив державні нагороди провідним ученим Академії – віце-президенту НАН України академіку НАН України А.Г. Наумовцю, члену-кореспонденту НАН України Л.В. Шинкарук, доктору технічних наук В.О. Петрухіну. Він також привітав з ювілеєм академіка НАН України В.П. Горбуліна. Від імені Уряду України академік НАН України В.П. Семиноженко вручив Почесну грамоту Кабінету Міністрів України президенту НАН України академіку НАН України Б.Є. Патону.

Члени Президії HAH України та запрошені заслухали й обговорили доповідь заступника директора з наукової роботи Радіоастрономічного інституту НАН України академіка НАН України Олександра Олександровича Коноваленка про підсумки виконання цільової комплексної програми наукових досліджень НАН України «Модернізація радіотелескопа УТР-2 та перспективний розвиток декаметрової радіоастрономії в Україні», яка засвідчила, що в нашій країні успішно розвивається низькочастотна радіоастрономія. Наукова школа з цього напряму астрономічної науки, створена свого часу в Україні академіком Семеном Яковичем Брауде, нині є загальновизнаною у світі, а її представники належать до світових лідерів радіоастрономії. Радіотелескоп УТР-2 із системою інтерферометрів УРАН є найбільшим у світі та найефективнішим інструментом досліджень космічного радіовипромінювання у найбільш довгохвильовий ділянці електромагнітного спектра. Завдяки створенню та впровадженню нових радіоелектронних елементів і систем, методів спостереження й оброблення даних українські вчені зробили низку відкриттів світового рівня. Серед них – детектування на декаметрових хвилях 40 нових пульсарів; виявлення сигналів від блискавок на Сатурні з рекордною роздільною здатністю; реєстрація збуджених станів міжзоряних атомів, головне квантове число яких перевищує 1000; виявлення тонкої частотно-часової структури радіовипромінювання Сонця, планет, зірок та радіовипромінювання іншими спорадичними явищами у Всесвіті; виявлення протяжних просторових структур поблизу радіогалактик і квазарів методами низькочастотної радіоінтерферометрії з наддовгими базами. Повний текст (PDF)