Вісник НАН України. 2015. № 11. С. 81–85.

МІЖ ХІМІЄЮ, ПОЕЗІЄЮ ТА ФІЛОСОФІЄЮ
Про візит нобелівського лауреата Роалда Гофмана в Україну

Наприкінці вересня цього року в Україну до Львова завітав лауреат Нобелівської премії в галузі хімії, професор Корнельського університету Роалд Гофман. Уродженець України, видатний учений, поет, драматург і філософ з нагоди присвоєння йому звання Doctor Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка прочитав відкриту лекцію «Протохімія як місток», під час якої поділився своїми міркуваннями про те, як хімія поєднує минуле й сучасне і як далеко може сягнути думка науковця.

З 29 вересня по 2 жовтня 2015 року в Україні з візитом перебував відомий хімік, лауреат Нобелівської премії, професор Корнельського університету (США) Роалд Гофман (Roald Hoffmann).

Ім’я Роалда Гофмана стало широко відомим світовій науковій спільноті ще в середині 60-х років минулого століття, коли він разом із Робертом Вудвордом (Robert Woodward), намагаючись пояснити дещо несподівану реакцію, виявлену при синтезі вітаміну В12, визначив закономірності, що спираються на закони квантової механіки і дозволяють передбачати, чи будуть продуктивними реакції для певних комбінацій хімічних реагентів, чи ні. Правило Вудворда–Гофмана відоме тепер кожному студенту-хіміку. Принцип збереження орбітальної симетрії полягає в тому, що узгоджені хімічні реакції відбуваються легко, якщо є відповідність між характеристиками орбітальної симетрії заповнених молекулярних орбіталей вихідних реагентів і продуктів, а якщо такої кореляції немає, то перебіг реакції стає ускладненим. Це відкриття і подальше узагальнення професором Гофманом квантової теорії атомних і молекулярних зіткнень спричинило справжній переворот у хімічних науках, оскільки забезпечило хіміків-синтетиків потужними засобами теоретичного розрахунку і прогнозування. У 1981 р. Роалда Гофмана і японського вченого Кен’їті Фукуї «за розроблення теорії перебігу хімічних реакцій, створену ними незалежно один від одного» було удостоєно Нобелівської премії з хімії.

Крім найвищої – Нобелівської нагороди, видатний учений має безліч інших престижних наукових премій і відзнак, є членом Американської академії мистецтв і наук, Національної академії наук США та багатьох академій інших країн. Він пишається тим, що був першим, хто здобув нагороди Американського хімічного товариства за досягнення як в органічній, так і в неорганічній хімії.

До України у Роалда Гофмана особливе ставлення. Він народився 1937 року в містечку Золочів на Львівщині в єврейській родині. «Темні дні Європи» не оминули його. Ще дитиною він на власні очі бачив усі жахи нацистських гетто і концтаборів, усю міру добра і зла, що міститься в людській душі. «Я тут народився і хочу, щоб в українців усе було добре», – зізнався пан Гофман в одній з численних бесід зі львівськими журналістами. У 2013 р. він одним із перших підписав звернення світової наукової спільноти на підтримку Євромайдану, нещодавно в інтерв’ю канадській громадській організації Ukrainian Jewish Encounter висловив думку, що Андрей Шептицький заслуговує на звання «Праведник народів світу». Повний текст