Вісник НАН України. 2015. № 4. С. 119–123.

КУКОВСЬКА Тамара Сергіївна —
кандидат геолого-мінералогічних наук, заступник керівника
Державної наукової установи «Відділення морської геології
та осадочного рудоутворення НАН України» 

ГЕОЛОГІЯ ЯК СВІТОГЛЯДНИЙ ЕЛЕМЕНТ ЖИТТЯ
До 85-річчя академіка НАН України Є.Ф. Шнюкова

Нещодавно геологічна спільнота щиро вітала з 85-річчям відомого українського геолога, одного із засновників вітчизняної наукової школи з морської геології та осадового рудоутворення, доктора геолого-мінералогічних наук, професора, дійсного члена Міжнародної академії наук Євразії, академіка НАН України Євгена Федоровича Шнюкова.

Євген Федорович Шнюков народився 26 березня 1930 р. в Архангельську. Його батько був залізничником, а оскільки ця професія передбачала постійні переїзди, то дитинство Євгена Федоровича проходило в безперервній зміні міст, шкіл, друзів. Перший клас він закінчив у Вологді, другий і третій – в Одесі, далі була війна, евакуація – в Астрахань, м. Вольськ Саратовської обл., у 1943 р. сім’я переїхала до Москви, а потім повернулася до Одеси.

Визначальну роль у житті Євгена Федоровича відіграла його зустріч з відомим геологом Володимиром Гавриловичем Бондарчуком. У 1948 р. після закінчення школи він вирішив вступати до Київського університету. Мріяв стати дипломатом або, у крайньому разі, кваліфікованим юристом. З такими намірами та зі свідоцтвом про вручення шкільної срібної медалі Євген і прийшов на прийом до в.о. ректора Університету В.Г. Бондарчука. Той уважно вислухав абітурієнта і, явно зацікавившись, запросив зайти до сусіднього кабінету, де працював університетський юрист, та сказав: «Ось, дивись, яке майбутнє чекає на тебе. Переважно це буде сидіння за канцелярським столом. Так що краще йди на геологічний. Це і праця, і романтика, а якщо відкриєш якесь родовище, ще й всенародна популярність!». Наочна агітація подіяла, і юнак подав документи на геологічний факультет. Так абсолютно несподівано для молодого Шнюкова геологія стала тією силою, яка почала формувати його життя. Повний текст (PDF).