Вісник НАН України. 2014. № 12. С. 75-78.

РАДЧЕНКО Анна Ігорівна –  
кандидат геологічних наук, заступник директора
Видавничого дому «Академперіодика» НАН України

ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ НОРВЕЗЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ СЛОВНИК

6 листопада 2014 р. за ініціативою Видавничого дому «Академперіодика» НАН України та за сприяння Науково-видавничої ради Національної академії наук України відбулася урочиста презентація першого в Україні норвезько-українського словника.

З поглибленням інтеграції українського суспільства до європейського та міжнародного соціально-економічного, культурного, інформаційного простору зміцнюються культурні зв’язки з країнами Західної Європи, з кожним роком зростає кількість людей, охочих до вивчення іноземних мов. І якщо для оволодіння англійською, німецькою чи, скажімо, французькою в Україні створено всі умови, видано безліч словників, підручників, посібників, то з вивченням менш поширених мов ситуація набагато складніша.

6 листопада 2014 р. за ініціативою Видавничого дому «Академперіодика» НАН України та за сприяння Науково-видавничої ради Національної академії наук України відбулася урочиста презентація «Норвезько-українського словника», виданого ВД «Академперіодика» в рамках виконання державного замовлення на підготовку та випуск видавничої продукції Національної академії наук України у 2014 році.

У заході взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні пан Йон Елведал Фредріксен, голова Науково-видавничої ради НАН України (НВР) академік НАН України Я.С. Яцків, директор Українського мовно-інформаційного фонду НАН України академік НАН України В.А. Широков, заступник директора з іноземних мов Скандинавської гімназії (м. Київ) І.Є. Тараян, викладач норвезької мови цього навчального закладу Н.О. Шелуханова, рецензент словника доктор філологічних наук В.П. Пономаренко, фахівці з профільних установ НАН України – Українського мовно-інформаційного фонду (УМІФ), Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка, Інституту мовознавства ім. О.О. Потебні, а також працівники ВД «Академперіодика», які брали участь у підготовці словника. Повний текст (PDF).