Вісник НАН України. 2014. №2. С. 9–14

ІЗ ЗАЛИ ЗАСІДАНЬ ПРЕЗИДІЇ НАН УКРАЇНИ
20 грудня 2013 року

Про науково-освітній інтернет-портал «Тарас Шевченко» (доповідач — член-кореспондент НАН України С.О. Довгий)

Про стан і перспективи розвитку видавничої діяльності Національної академії наук України
(доповідач — академік НАН України Я.С. Яцків)

Про нагородження відзнаками НАН України та Почесними грамотами НАН України і Центрального комітету профспілки працівників НАН України (доповідач — академік НАН України В.Ф. Мачулін)

Кадрові та поточні питання

Учасники чергового засідання Президії НАН України заслухали доповідь директора Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, президента Національного центру «Мала академія наук» члена-кореспондента НАН України Станіслава Олексійовича Довгого про науково-освітній інтернет-портал «Тарас Шевченко», в якій було докладно представлено й наочно продемонстровано напрацювання щодо цього надзвичайно важливого й актуального для України проекту.

Представлення у світовому інформаційному просторі сучасними засобами інформатики історичної та культурної спадщини українського народу – одне з головних завдань сьогодення. Цей міждисциплінарний проект підтримали Президент України В.Ф. Янукович і Кабінет Міністрів України, і для проведення робіт було виділено цільові кошти. Розроблення порталу здійснюється зусиллями Національного центру «Мала академія наук» у співпраці з Інститутом телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, Інститутом літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, Інститутом кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України, Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут» та Національним музеєм Тараса Шевченка за активної участі інших установ відділень історії, філософії та права й літератури, мови та мистецтвознавства НАН України. Принципи, закладені в основу порталу, відповідають сучасним тенденціям розвитку глобального інформаційного суспільства – створенню знаннє-орієнтованих технологій та мережевих розподілених структур.

У виконанні проекту задіяно близько 1000 осіб. Обсяг інформації, що викладатиметься на порталі, величезний. Її збирають з усіх можливих джерел, накопичують, редагують, опрацьовують і зберігають у базі даних. Це потребує використання не лише сучасних високопродуктивних потужних комп’ютерних систем з великими сховищами даних (академічний сегмент національної грід-системи і суперкомп’ютерного комплексу «СКІТ»), а й принципово нових складних математичних моделей, системотехнічних рішень, знаннє-орієнтованих інформаційних технологій та опрацювання проблеми системної інтеграції знань. На порталі передбачено реалізацію різних сервісів для роботи з накопиченою базою даних (знань), таких як мапа відображення місць, пов’язаних із життям і творчістю Тараса Шевченка, віртуальні тури ними, рукописи «в оригіналі» та з транскриптом текстів. Технологічна платформа інтернет-порталу дає змогу поєднувати різні типи файлів (відео, аудіо, рукопис, документ, наукова праця, посилання на іншу додаткову інформацію), здійснювати інтерактивний розширений пошук за обраними критеріями.

Портал надасть доступ до більш як 100 тис. сторінок збірників, листів, зображень, оригіналів документів, оцифрованих з високою якістю, що до того ж міститимуть відповідні текстові транскрипти. Зібрання оцифрованих оригіналів, що існують в єдиному екземплярі, є одним з пріоритетних напрямів роботи з контентною частиною проекту. Заплановано створення мобільної версії порталу з наданням можливості всім зацікавленим особам брати участь у розвитку проекту. Інтеграція із соціальними мережами уможливить спілкування користувачів безпосередньо на порталі. Передбачено адаптацію для людей з вадами зору. Відображення звукового ряду мовою жестів дасть змогу користуватися порталом людям з вадами слуху. Повний текст