Вісник НАН України. 2015. № 10. С. 103–105.

ПРЕМІЯ ЛАСКЕРА – 2015

18 вересня 2015 р. у Нью-Йорку відбулася церемонія нагородження лауреатів премії Ласкера у галузі медицини, яку ще іноді називають американським аналогом Нобелівської премії з фізіології або медицини. Цього року експерти Фонду Ласкера відзначили дослідження з вивчення процесів самовідновлення ДНК після ушкоджень, метод імунотерапії раку і самовідданість лікарів у боротьбі з поширенням вірусу Ебола.

Премію Ласкера, засновану 70 років тому родиною відомого в США бізнесмена і філантропа, недаремно називають іноді американською Нобелівською з медицини. За підрахунками Фонду Альберта і Мері Ласкер (Albert and Mary Lasker Foundation), за весь період існування премії 86 її лауреатів здобули потім справжню Нобелівську премію, а журнал Science зазначає, що лише за останні два десятиліття нобелівськими лауреатами стали понад 30 володарів премії Ласкера у галузі медичних досліджень. Серед них, наприклад, нобеліанти з фізіології або медицини Томас Зюдгоф, Джеймс Ротман та Ренді Шекман (2013), Джон Гердон та Сінья Яманака (2012), Ральф Стейнман (2011), Керол Грейдер, Елізабет Блекберн та Джек Шостак (2009), Маріо Капеччі, Мартін Еванс та Олівер Смітіс (2007), Аарон Чехановер та Аврам Гершко (2004).

Премія Ласкера присуджується щороку в трьох номінаціях: 1) фундаментальні дослідження (Albert Lasker Award for Basic Medical Research) – за основоположні дослідження в галузі фундаментальних медичних наук, результати яких мають значною мірою вплинути на розуміння, діагностику і лікування хвороб; 2) клінічні дослідження (Lasker–DeBakey Clinical Medical Research Award) – вручається найкращим практикуючим лікарям, з 2008 р. цю категорію названо на честь видатного американського кардіохірурга Майкла Дебейкі; 3) охорона здоров’я (Lasker–Bloomberg Public Service Award) – нагороджуються політики, юристи, чиновники, філантропи, громадські активісти, міжнародні організації за вдосконалення медичного законодавства, фінансову підтримку та іншу суспільно значущу  діяльність у галузі охорони здоров'я. Грошовий еквівалент премії в кожній із номінацій становить 250 тис. доларів США.

Цьогорічну премію Ласкера в номінації фундаментальних медичних досліджень здобули 94-річна Евелін Віткін (Evelyn Witkin) з Рутгерського університету (Rutgers University) в Нью-Джерсі та 59-річний Стівен Еллідж (Stephen Elledge) з бостонської Жіночої лікарні Брайхема (Brigham and Women’s Hospital) за вивчення механізмів самовідновлення ДНК в організмі після ушкоджень.

Евелін Віткін почала досліджувати проблеми мутації генів у бактерій ще з середини 40-х років минулого століття. Як відомо, зовнішні впливи, такі як радіація, ультрафіолетове випромінювання, деякі хімічні речовини, здатні пошкодити ланцюжок ДНК. Інші дефекти можуть виникати під час поділу клітин через збої в процесі подвоєння ДНК. Ушкодження можуть бути різними. Іноді розриваються ланцюжки у спіралі, іноді, навпаки, ланцюжки зшиваються там, де не потрібно, іноді руйнуються нуклеотиди. Однак в організмі існують механізми самозахисту. Є специфічні ферменти, які знаходять ушкоджену ділянку ДНК, вирізають її, синтезують нову послідовність нуклеотидів і заново зшивають ланцюжок. Учені вважають, що справжні проблеми виникають тоді, коли починаються збої в роботі цієї репараційної системи. Саме з цим тепер пов’язують причини багатьох захворювань, насамперед онкологічних. Повний текст